Smakuje i wygląda niesamowicie: 15-minutowe ciasto waflowe bez pieczenia. Przepis.
Doskonałe ciasto waflowe, którym będziesz cieszyć się w zwykły dzień, ale nadaje się również na świąteczny stół.
Składniki:
- 2 wafle do ciasta
- 350 g dżemu do smaku
- 250 g ciastek (34 szt.)
- 100 ml wody
- 100 g cukru
- 125 g masła
- 50 g czekolady do gotowania
- 1 łyżka kakao w proszku
- 70 g mielonych orzechów włoskich
- 150 g mielonych herbatników
- 1 łyżka esencji rumowej
Do dekoracji (opcjonalnie):
- 50 g białej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 6 łyżek bitej śmietany
Przygotowanie:
Wafle posmaruj dżemem i ułóż na nich biszkopty.
Do garnka wlej 100 ml wody i dodaj 100 g cukru. Postaw na kuchenkę i gotuj cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj masło, czekoladę i kakao. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodajemy zmielone orzechy.
Dodamy również zmielone herbatniki i esencję rumową. Tę masę układamy w herbatniki. Następnie ponownie przykryj warstwą herbatników. Zamknąć wafelkiem z dżemem, który tworzy ostatnią warstwę plastrów.
Plastry ładujemy odpowiednią wagą (na przykład tacę, na której umieszczamy 2 pudełka mleka). Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. W międzyczasie przygotujemy lukier do dekoracji. Do garnka włożyć połamaną białą czekoladę, dodać śmietanę.
Niech czekolada się rozpuści, ciągle mieszając. Następnie malujemy nim powierzchnię nacięć. Gorzkiej czekolady pozwalamy również rozpuścić z bitą śmietaną, którą następnie udekorujemy powierzchnię plastrów.
Pokrój ciasto i możesz serwować.
Comments are closed.