Ciasto trzy szklanki – szybko, łatwo i przepysznie. Aż ślinka leci na sam widok

To ciasto jest proste i idealnie sprawdzi się do kubka kawy.

Potrzebne składniki:

  • szklanka białego cukru,
  • szklanka kefiru,
  • szklanka mąki,
  • jajko,
  • łyżka stołowa kakao,
  • łyżeczka sody,
  • 3 łyżki stołowe oleju roślinnego,
  • szczypta soli,
  • 350g śmietany kwaśnej,
  • 3 łyżki stołowe cukru pudru.

Przygotowanie:

Kefir wlewamy do miski wraz z sodą i mieszamy te dwa składniki. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Później wlewamy olej, mieszamy, wlewamy kefir z sodą i znów mieszamy.

Przesiewamy mąkę pszenną oraz kakao do masy i dokładnie mieszamy całość składników. Blachę przykrywamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C, ciasto wlewamy na blachę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30-35 minut.

Teraz nadchodzi odpowiedni moment, by przyrządzić krem. Wlewamy 350g śmietany i wsypujemy cukier puder do miski, a następnie mieszamy. Gdy ciasto już będzie schłodzone, odcinamy z niego boki oraz górę, a ciasto dzielimy poziomo na dwie części.

Pomiędzy warstwy nakładamy krem oraz na górę ciasta i na jego boki. Odkrojone kawałki ciasta mielimy i dekorujemy nimi ciasto.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!