Kremowe i pyszne domowe ciasto. Śmietankowo-orzechowy deser: Sprawdzony przepis.
Jeśli tak jak ja lubisz desery śmietankowo-orzechowe to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Przygotowanie naszego przysmaku jest bardzo proste i oszczędne czasowo, poradzi sobie z nim prawie każdy początkujący kucharz.
Składniki:
Ciasto:
- 6 białek
- 120 g cukru pudru
- 2 kg proszku kakaowego
- 150 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 150 g mielonych orzechów włoskich
Polewa:
- 6 żółtek
- 150 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Krem:
- 100 ml mleka
- 160 g cukru pudru
- 150 g mielonych orzechów włoskich
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 litr likieru jajecznego
- 200 g masła
- Opcjonalnie: Olejek rumowy
Przygotowanie:
W misce wymieszaj zmiękczone masło z 80 g cukru.
Ubijamy do uzyskania spienionej konsystencji. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać zmielone orzechy. Dobrze wymieszaj, aby nie pozostały grudki.
Ubij białka i stopniowo dodawaj pozostały cukier. Dodaj piankę do mieszanki orzechów. Delikatnie wymieszać szpatułką.
Talerz posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wlej śmietankę na blachę do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika na 180 ° C. Pieczemy około 20 minut.
Pieczemy ciasto do połowy upieczone i aż na powierzchni powstanie cienka skórka. Przygotujemy lukier: Ubij żółtka razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ubijaj, aż mieszanina zwiększy swoją objętość i zniknie.
Nałóż miksturę równomiernie na gorące ciasto na blasze do pieczenia. Wstawiamy go z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut. Teraz przygotujemy krem : Mleko mieszamy z cukrem, stawiamy na średnim ogniu i gotujemy do uzyskania gęstej masy.
Dodajemy kawałki masła, połamaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj mieszaninę, aż będzie gładka. Następnie dodaj orzechy włoskie, ajerkoniak. Możesz dodać aromat rumowy zamiast ajerkoniaku. Zamieszaj i wyjmij garnek z ognia.
Na ciasto nałożyć schłodzony krem. Pozostaw ciasto do ostygnięcia przez 2 godziny. Po dwóch godzinach deser pokrój szklanką w półksiężyc.
Comments are closed.