Ciasto na pierogi z tego przepisu wychodzi idealnie. Sekretem jest jeden składnik
Pierogi uznawane są za nasze danie narodowe. Kojarzone nie tylko ze świętami Bożego Narodzenia, posiadają wiele wersji nadzienia.
Często jednak zapomina się, że to odpowiednie ciasto decyduje o tym, czy pierogi są smaczne, czy nie. Wszystkie trudności związane wykonaniem odpowiedniej masy sprowadzają się do tego, by dobrać odpowiedni, sprawdzony przepis. Przedstawiamy prostą, wielokrotnie testowaną recepturę, dzięki której przekonasz się, że stworzenie pierogów idealnych nie jest rzeczą niemożliwą.
Do przygotowania ciasta potrzebujesz:
- 2,5 – 3 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 jajko
- pół łyżeczki cukru
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Do dużej, głębokiej miski wlej wodę gazowaną i wbij surowe jajko. Dodaj sól, cukier i olej słonecznikowy. Dokładnie wymieszaj składniki tak, by sól i cukier całkowicie się rozpuściły. Następnie dodaj przesianą mąkę i zacznij wyrabiać ciasto.
Kiedy stanie się lepkie, przełóż je na posypaną mąką stolnicę i dokładnie je zagnieć. Owiń dokładnie folią spożywczą, a później wilgotnym ręcznikiem. Pozostaw na około 30 minut. Podczas leżakowania masy możesz zająć się przygotowywaniem farszu. Możliwości jest wiele – od klasycznych z kapustą i grzybami, przez ruskie, mięsne, słodkie i te ze szpinakiem.
Comments are closed.