Zaskoczę Cię tym pysznym ciastem jogurtowym, które przygotujesz w 5 minut + czas pieczenia. Poznaj przepis
Miękka i rozpływająca się w ustach słodycz – ciasto z jogurtem. Idealne do porannej kawy, miękkie i puszyste ciasto jogurtowe zrobisz szybko i bez użycia blendera.
Składniki:
- dwa jajka;
- 120 g cukru;
- 30 g masła;
- 250 ml jogurtu naturalnego (można zastąpić kefirem);
- 300-320 g mąki pszennej;
- 10 g proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
- skład ciasta możesz wzbogacić dodając 100 g rodzynek, posiekanej czekolady lub orzechów.
Wykonanie:
Jajka ubij z cukrem na gładką masę, następnie dodaj roztopione masło i jogurt, dokładnie wymieszaj.
Małymi porcjami dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszaj do uzyskania gęstego ciasta o jednolitej konsystencji.
Jeśli chcesz, wsyp rodzynki lub inne dodatki, zamieszaj. Ciasto wylej na formę o wymiarach 10×22 cm i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Piecz 30-35 minut.
Comments are closed.