Zaskoczę Cię tym pysznym ciastem jogurtowym, które przygotujesz w 5 minut + czas pieczenia. Poznaj przepis

Miękka i rozpływająca się w ustach słodycz – ciasto z jogurtem. Idealne do porannej kawy, miękkie i puszyste ciasto jogurtowe zrobisz szybko i bez użycia blendera.

Składniki:

  • dwa jajka;
  • 120 g cukru;
  • 30 g masła;
  • 250 ml jogurtu naturalnego (można zastąpić kefirem);
  • 300-320 g mąki pszennej;
  • 10 g proszku do pieczenia.

Dodatkowo:

  • skład ciasta możesz wzbogacić dodając 100 g rodzynek, posiekanej czekolady lub orzechów.

Wykonanie:

Jajka ubij z cukrem na gładką masę, następnie dodaj roztopione masło i jogurt, dokładnie wymieszaj.

Małymi porcjami dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszaj do uzyskania gęstego ciasta o jednolitej konsystencji.

Jeśli chcesz, wsyp rodzynki lub inne dodatki, zamieszaj. Ciasto wylej na formę o wymiarach 10×22 cm i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Piecz 30-35 minut.

Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!