Gdy tylko spróbujesz nie będziesz chciała przestać: Niesamowicie pyszne ciasto maślane.

Niewymagający przepis na niezwykle delikatny wypiek, który rozpływa się w ustach. Bochenek, który możesz spożywać, gdy tylko masz na niego ochotę.

Zgodnie z tym przepisem możesz przygotować nieskomplikowany i smaczny wypiek, którego jeszcze nie jadłaś.

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej
  • 450 ml ciepłego mleka
  • 150 g jogurtu
  • 50 g masła
  • 10 g drożdży suszonych lub 30 g drożdży świeżych
  • 10 g cukru
  • 15 g soli

Na wierzch:

  • 1 żółtko
  • masło topione

Przygotowanie:

Dodaj mąkę, drożdże, cukier, mleko, jogurt, masło, sól i wszystko dobrze wymieszaj na dużym talerzu. Mieszamy miksturę rękami, aż powstanie ciasto.

Przykryj ciasto ręcznikiem kuchennym i odstaw na 15 minut w temperaturze pokojowej. Po 15 minutach wymieszać ciasto na niewielkiej ilości mąki do uzyskania jednorodnej masy, a następnie pozostawić pod przykryciem przez 30 minut.

Blat posyp mąką i najpierw rozwałkuj ciasto rękoma, a następnie wałkiem na grubość ok. 3 mm. W około jednej trzeciej wycinamy ciasto na całej długości tak, aby nacięcia były oddalone od siebie o około 1,5 cm.

Ciasto rozwałkowujemy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i łączymy brzegi w okrąg. W misce wymieszaj żółtko i rozetrzyj do końca.

Wstaw talerz do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 25 minut. Po upieczeniu posmaruj ciasto roztopionym masłem, ostudź i możesz podawać. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!