Gdy tylko spróbujesz nie będziesz chciała przestać: Niesamowicie pyszne ciasto maślane.
Niewymagający przepis na niezwykle delikatny wypiek, który rozpływa się w ustach. Bochenek, który możesz spożywać, gdy tylko masz na niego ochotę.
Zgodnie z tym przepisem możesz przygotować nieskomplikowany i smaczny wypiek, którego jeszcze nie jadłaś.
Składniki:
- 800 g mąki pszennej
- 450 ml ciepłego mleka
- 150 g jogurtu
- 50 g masła
- 10 g drożdży suszonych lub 30 g drożdży świeżych
- 10 g cukru
- 15 g soli
Na wierzch:
- 1 żółtko
- masło topione
Przygotowanie:
Dodaj mąkę, drożdże, cukier, mleko, jogurt, masło, sól i wszystko dobrze wymieszaj na dużym talerzu. Mieszamy miksturę rękami, aż powstanie ciasto.
Przykryj ciasto ręcznikiem kuchennym i odstaw na 15 minut w temperaturze pokojowej. Po 15 minutach wymieszać ciasto na niewielkiej ilości mąki do uzyskania jednorodnej masy, a następnie pozostawić pod przykryciem przez 30 minut.
Blat posyp mąką i najpierw rozwałkuj ciasto rękoma, a następnie wałkiem na grubość ok. 3 mm. W około jednej trzeciej wycinamy ciasto na całej długości tak, aby nacięcia były oddalone od siebie o około 1,5 cm.
Ciasto rozwałkowujemy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i łączymy brzegi w okrąg. W misce wymieszaj żółtko i rozetrzyj do końca.
Comments are closed.