Ciasto kakaowe z masą budyniową. Sprawdzony przepis. Znika ze stołu w kilka chwil
Ciasto kakaowe z masą budyniową, niezwykle proste w przygotowaniu, jakie smaczne!
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
- 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 5 łyżek kakao (Powyższe składniki dokładnie razem mieszamy, gotujemy i pozostawiamy do ostudzenia.)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- półtorej szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 5 jaj
Oddzielamy białko od żółtek, białka dokładnie ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukru. Kontynuujemy ubijanie kolejno dodając żółtka.
Dokładnie ubiwszy masę żółtkową możemy przystąpić do powolnego wlewania masy kakaowej. Jest niezwykle istotne, żeby była dokładnie wystudzona. Następnie przesiewamy mąkę z sodą i dodajemy do powstałej masy, ciągle mieszając.
Powstałą masę przelewamy do formy, najlepsza będzie między 25 a 30 cm, wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na około 40 minut. Po upieczeniu dajemy „biszkoptowi” ostygnąć i przekrajamy go na dwa blaty.
Do przygotowania masy budyniowej potrzebujmy:
- 2 opakowania budyniu bananowego
- 600 ml mleka
- 250 g masła
- 5 łyżek cukru
Comments are closed.