To „ciasto marzeń” smakuje obłędnie. Raz dwa i gotowe. Koniecznie wypróbuj ten przepis
Przepis na pyszny i prosty deser o kremowej konsystencji, który zachwyci gości przy okazji niedzielnej kawy.
Do jego przygotowania nie jest konieczne użycie piekarnika, co jest wielkim plusem podczas upalnych dni.
Niezbędne składniki:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego,
- 600 ml mleka,
- 220 g śmietany 30%,
- 450 g herbatników,
- 3 łyżki kakao,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki ciepłego mleka,
- 200 g cukru pudru,
- kakao lub mielona kawa na posypkę,
- Opcjonalnie do ciasta można dodać rum lub inny alkohol.
Przygotowanie deseru należy zacząć od kremu waniliowego. Budyń waniliowy trzeba sporządzić według przepisu umieszczonego na opakowaniu.
Już schłodzony połączyć z ubitą śmietaną. W tym miejscu można dodać odrobinę cukru, w zależności jak słodki krem chcemy uzyskać. Następnie mieszamy ciepłe mleko, przesiane kakao, roztopione masło i cukier puder tworząc jednolitą masę.
Na talerzu do serwowania układamy herbatniki i smarujemy je połową naszego kremu. Potem układamy na to drugą warstwę herbatników i zużywamy resztę kremu z miski.
Na samą górę kładziemy pozostałe ciastka, które możemy dla smaku skropić odrobiną schłodzonej parzonej kawy lub alkoholem (polecam rum). Ostatnią warstwą deseru jest lukier kakaowy.
Comments are closed.