W sam raz na pyszną ciepłą kolację. Ciasto jajeczne – Niesamowicie proste i szybkie.
Niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu, a zarazem przepyszne ciasto jajeczne podaję rodzinie na śniadania i kolacje już od dłuższego czasu.
Moi bliscy je uwielbiają, a ja uwielbiam je przyrządzać, ponieważ przygotowanie tego ciasta nie zajmuje wiele czasu, przepis jest banalny, a smak nietuzinkowy. Zachęcam Cię do zapoznania się z moją jajeczną opcją na śniadanie dla łakomczuchów na szybko.
Lista składników:
*ciasto:
- 200g. mąki pszennej
- 100g. masła
- 1 żółtko jajka kurzego
- ćwierć małej łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli do smaku
- odrobina zimnej wody (około 30 mililitrów)
*nadzienie:
- 2 średnie jajka
- duży pęczek szczypiorku
- 2 serki topione ulubionego smaku (u mnie śmietankowe)
*zalewa:
- 4 średnie jajka
- 2 łyżki mleka (można zastąpić śmietaną 18%)
- szczypta soli do smaku
- szczypta pieprzu do smaku
- szczypta papryki (słodkiej lub ostrej w zależności od preferencji)
Sposób przygotowania:
*ciasto:
Do czystej i suchej miseczki przesiej mąkę, dodaj suche produkty (sól i soda oczyszczona) i wymieszaj do połączenia się składników, dodaj schłodzone masło pokrojone w drobną kostkę. Składniki zagnieć w rękach do powstania okruchów z ciasta.
Dodaj żółtko i 2 łyżki zimnej wody i zagnieć ciasto do momentu uformowania gładkiej kuli, powstałe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny do schłodzenia.
*nadzienie:
Jajka ugotuj na twardo i zostaw do ostudzenia, w między czasie umyj szczypiorek i posiekaj na drobne kawałeczki.
Ostudzone jajka pokrój w małą kosteczkę i wymieszaj ze szczypiorkiem, w między czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Wyjmij schłodzone kruche ciasto z lodówki i rozprowadź równomiernie na wysmarowanej masłem formie do pieczenia (ciasto możesz ponakuwać widelcem) ciasto rozprowadź też na boki foremki.
Serki topione (muszą być wcześniej bardzo dobrze schłodzone w lodówce, bądź zamrażalce) zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wyłóż nimi ciasto, na serki wyłóż przygotowane nadzienie z jajek i szczypiorku.
*zalewa:
w miseczce dokładnie wymieszaj trzepaczką pozostałe jajka z przyprawami i mlekiem, lub śmietaną,
zalej ciasto przygotowaną zalewą i wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika i zapiekaj przez pół godziny.
Comments are closed.