Rewelacyjny smak, szybko i bez pieczenia: pyszny, miękki deser. To jest mistrzowskie dzieło
Uwielbiam ciasta, które nie wymagają pieczenia i są łatwe do zrobienia z gotowych składników. To są ciastka petitki z pysznym kremem budyniowym. Są zaskakująco łatwe do zrobienia i szybko znikają.
Składniki:
- 500 g twarogu,
- 375 ml kwaśnej śmietany,
- 80 g budyniu waniliowego w proszku (zwykle w dwóch torebkach, ale gramatura może być różna).
- 80 ml mleka
- 200 g cukru pudru
Ciasto
- 40 prostokątnych herbatników petit beurre
- 180 ml mleka do nasączania
Polewa
- 150 g mlecznej lub ciemnej czekolady
- 150 ml ubitej śmietany
- 100 g startej białej czekolady
Sposób przygotowania:
Twarożek łączę z cukrem. Połącz śmietanę z budyniem i mlekiem. Wmieszaj do niej twaróg. Kontynuuj miksowanie na niskich obrotach, aż uzyskasz gładką masę.
Wyłóż papierem do pieczenia blachę o wymiarach 20×30 cm. Nałóż niewielką ilość mleka na talerz. Zanurzaj ciastka po jednym w mleku, a następnie układaj je obok siebie na blasze do pieczenia.
Na herbatnikach rozsmarować połowę kremu, a następnie ułożyć na nich drugą warstwę zanurzonych ciastek. Gdy cała powierzchnia zostanie pokryta, posmarować ją drugą połową kremu, a następnie przykryć trzecią warstwą.
Polewę czekoladową należy dodać do ostatniej warstwy. Rozpuść czekoladę w mikrofalówce, a następnie dodaj do niej bitą śmietanę. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Czasami posypuję wierzch wiórkami białej czekolady. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Comments are closed.