Oto propozycja na pyszne, zdrowe i łatwe do przygotowania ciasto owsiane o intensywnym smaku czekolady. Idealne jako sycące śniadanie lub smaczna przekąska.

Płatki owsiane działają korzystnie na zdrowie organizmu oraz wspomagają utratę wagi. Warto wprowadzić je do codziennej diety, ponieważ:

  • pomagają poprawić koncentrację, skupienie oraz jakość snu,
  • zapobiegają niedokrwistości,
  • pomagają zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi,
  • są dobrym środkiem profilaktyki chorób układu krążenia,
  • redukują wzdęcia i usuwają gazy,
  • mają pozytywny wpływ na układ nerwowy i pomagają w redukcji stresu,
  • pomagają oczyścić jelito grube z niekorzystnych substancji,

  • pomagają w obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi,
  • zapobiegają osteoporozie,
  • pomagają w regularnym opróżnianiu jelit,
  • wspomagają dobrą pracę układu trawiennego,
  • normalizują poziom indeksu glikemicznego,
  • wspierają zdrowie kości i stawów,
  • działają korzystnie na zęby, włosy i paznokcie,
  • łagodzą bóle brzucha.

Składniki na ciasto owsiane:

  • 120 g płatków owsianych
  • 2 dojrzałe banany
  • 250 ml mleka
  • 30 g orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
  • 2 jajka
  • 30 g kakao (3 – 4 łyżki stołowe)

Składniki na polewę:

  • 35 – 50 ml mleka (2 – 3 łyżki stołowe)
  • 70 – 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie ciasta owsianego:

1. Wsypać do miski płatki owsiane, zalać gorącym mlekiem oraz wymieszać. Zostawić płatki na około 10 minut, aby spęczniały.

2. Rozgnieść banany widelcem i przełożyć je do miski. Do bananów dodać sól oraz jajka i wymieszać składniki trzepaczką. Do powstałej masy dodać proszek do pieczenia, a następne kakao i ponownie dokładnie wymieszać.

3. Napęczniałe płatki owsiane dodać do miski z mieszanką kakaowo – bananową i dokładnie wymieszać.

4. Pokroić orzechy włoskie na drobne kawałki.

5. Formę do pieczenia posmarować masłem lub olejem kokosowym, a następnie wylać na nią ciasto i rozprowadzić równomiernie. Na wierzchu posypać pokrojonymi orzechami włoskimi.

6. Umieścić formę w piekarniku nagrzanym do 180°C i piec przez 35 – 40 minut.

7. Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy i zostawić do ostudzenia do temperatury pokojowej.

8. Do małej miski dać czekoladę oraz mleko, a następnie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej i wymieszać.

9. Przygotowaną polewę wylać na ostudzone ciasto i pozwolić czekoladzie stwardnieć. Gdy to się stanie można podawać do skosztowania. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!