Kiedy wyciągam ciasto czosnkowe z piekarnika, cała rodzina zbiera się w kuchni. Wychodzi przepysznie
Do miski wsyp pokruszone drożdże i cukier. Zalej ciepłym mlekiem a następnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą lub suchą ściereczką i odstaw na 10 minut.
Po tym czasie odsłoń mieszankę, dodaj sól, przesiej powoli mąkę (zostawiając odrobinę do podsypania stolnicy). Dodaj oliwę, po czym starannie zagnieć ciasto. Ponownie je przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Podczas gdy ciasto będzie wyrastać, zmiksuj w blenderze koperek, obrane ząbki czosnku oraz masło. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Gotowe ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość nie większą niż centymetr. Posmaruj całą powierzchnię ciasta koperkowo-czosnkowym nadzieniem.
Comments are closed.