Zapomnisz o innych przepisach. Szybki przepis bez pieczenia na przepyszne ciasto – Chwilka i gotowe.
Ubijaj śmietanę i cukier przez około 3 minuty, a po tym czasie dodaj jeszcze twaróg. Ubijaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
Żelatynę podgrzej przez chwilę w mikrofali, by się rozpuściła, a następnie ubij z 2 łyżkami ubitej śmietany. Dodaj do reszty masy śmietankowej i ubijając ponownie stopniowo dolewaj resztę żelatyny. Masa musi być jednolita i gładka, bez grudek!
Jest to apetyczne ciasto wysokie i warstwowe, dlatego przygotuj dość małą foremkę, wyłożoną folią spożywczą. Układaj dwie masy naprzemiennie, zaczynając od czekoladowo – bakaliowej mieszanki.
Na nią wylewaj i rozsmarowuj masę śmietanową. Zakończ ciemną masą bakaliową.
Ciasto zabezpiecz z wierzchu folią, by nie nabrało innych zapachów lodówki. Wstaw do niej ciasto na całą noc, by żelatyna stężała.
Z pozostałych, niewykorzystanych składników (cukier wanilinowy, 50 g czekolady, 15 g masła i mleko) zrób nazajutrz polewę.
Comments are closed.