Pyszny deser nie tylko do kawy: Ciasto kawowe. Sprawdzony przepis.

Ciesz się kawą z niesamowitym deserem. Deser przygotowywałam tylko na specjalne okazje, ale ponieważ zapotrzebowanie na niego było niesamowite, zmuszona byłam przygotowywać go na bieżąco.

Składniki:

Na ciasto:

  • 6 jajek
  • 120 g cukru pudru
  • 120 g mąki półgrubej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 8 łyżek wody
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Na krem:

  • 6 łyżek mleka
  • 2 paczki budyniu waniliowego
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 200 g masła
  • 200 g kwaśnej śmietany

Na piankę:

  • 3 opakowania bitej śmietany

Przygotowanie:

Na początek przygotujemy krem: Do garnka na kuchence dodaj mleko, cukier, kawę i budyń. Mieszankę mieszamy trzepaczką, aby nie było grudek. Ciągle mieszając ugotuj gęsty budyń, przykryj folią. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

Teraz przygotowujemy ciasto: do miski dodajemy jajka, cukier puder i ubijamy blenderem. Dodaj ciepłą wodę i kawę do małej miski. Zamieszaj, aby rozpuścić kawę.

Wlej kawę do masy jajecznej i ponownie ubij mikserem. Następnie dodajemy olej, ubijamy, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przez sito.

Ubijamy miksturę, aż będziemy mieli ciasto. Talerz posmaruj masłem, posyp mąką, wlej do niego ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C.

Do większej miski dodaj masło, cukier puder, kawę i ubijaj do uzyskania gładkości. Ubij schłodzony budyń, włóż go powoli i ubij do masy maślanej.

Gdy mamy budyń maślany, dodajemy śmietankę i ponownie ubijamy. Nałożyć wypełnienie na ciało, równomiernie rozprowadzić. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

Przygotuj piankę: W misce ubić na konsystencję śmietanki, rozsmarować na nadzieniu kawowym i wstawić na noc do lodówki. Ciasto możemy udekorować według własnej wyobraźni i możemy podawać. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!