Smaczne, puszyste miękkie i delikatne chrusty węgierskie – już nie robię tych tradycyjnych bo te wymiatają.
Popularny na Węgrzech przepis na smaczne, puszyste miękkie i delikatne chrusty.
Zrobione są one z ciasta drożdżowego na kwaśnej śmietanie i stopionego masła.
Składniki na Węgierskie chrusty:
- 250 g mąki
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 4 żółtka
- łyżka brandy
- łyżka kwaśnej śmietany
- łyżeczka suszonych drożdży
- 50 ml mleka
- 50 g masła
- cukier puder
- olej słonecznikowy
Wykonanie:
Drożdże ze szczyptą cukru rozpuścić w ciepłym mleku. Mąkę, resztę cukru oraz sól wsypać do miski. Dodać żółtka, drożdże, śmietanę i brandy.
Zagnieść ciasto, w międzyczasie dodawać stopione masło. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia ciasto na około 30 minut.
Po wyrośnięciu rozwałkować ciasto na grubość pól milimetra i pokroić w prostokąty.
Na środku każdego prostokąta zrobić nacięcie i przełożyć przez niego krawędź ciasta.
W głębokim naczyniu ugrzać olej. Smażyć chrusty na głębokim oleju na złocisty kolor. Gotowe chrusty ułożyć na ręczniku papierowym, by obciekły z nadmiaru tłuszczu.
Comments are closed.