Sprawdzony włoski przepis: Szybkie i chrupiące ciasteczka jabłkowe do kawy.

Pyszne szarlotki do kawy.

Cała rodzina pokocha ten przepis na herbatniki jabłkowe. Są szybkie, chrupiące i upieczone w 20 minut, pachną w całej kuchni.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 gramów cukru
  • 100 gramów masła
  • 350 gramów mąki pszennej
  • 1 saszetka (16 g) proszku do pieczenia
  • 2 jabłka

Do posypania:

  • Cukier puder
  • Cynamon w proszku

Opcjonalne do ciasta:

  • Rodzynki
  • Kawałki czekolady

Przygotowanie:

Ubij 2 jajka blenderem.

Dodaj 100 g cukru i szczyptę soli – dobrze wymieszaj trzepaczką. Dodać 100 g miękkiego masła, dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać porcjami 350 g mąki (mąkę przesiać do ciasta). Dodajemy również 16 g proszku do pieczenia. Wymieszaj na gęstą masę.

Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Do ciasta dodać jabłka, wymieszać.

Wykładamy blachę do pieczenia papierem. Łyżką nabieramy kawałki ciasta i wykładamy na blachę. Wstawić do piekarnika w temperaturze 180°C na 20 minut. Posyp cukrem pudrem (opcjonalnie). Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!