Istnieje coś lepszego niż kanapka zrobiona ze świeżego chleba – Tak – Kanapka zrobiona z chleba upieczonego własnoręcznie we własnej kuchni.
Smak i zapach świeżo pieczonego pieczywa w domu może być na wyciągnięcie ręki.
Kilka prostych składników, odrobina wolnego czasu i chęci sprawią, że będziesz się cieszył własnoręcznie wyprodukowanych chlebem. Chleb jest wilgotny i ma chrupiącą skórkę. Zachwyci każdego domownika. Jest doskonałą alternatywa dla amatorów włoskiej ciabatty- białego pieczywa na bazie maki pszennej.
Składniki:
- 530g mąki pszennej
- 10g drożdży mokrych bądź 4 g drożdży suchych
- 420 ml wody
- 1 mała łyżeczka soli
Przygotowanie
Do głębokiego naczynia przesiej mąkę, dodaj sól. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie (37-39 stopni). Dodaj je do mąki. Następnie wyrób ciasto ręcznie bądź za pomocą robota. Przykryj wyrobione ciasto folią bądź czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na minimum 2 godziny.
Gdy nasze ciasto podwoi swoją objętość, a na wierzchu będą widoczne pęcherzyki powietrza to znak, że mamy dobrze wyrośnięte ciasto nadające się do upieczenia z niego chleba. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na cała noc. Takie ciasto możesz przechowywać nawet dwa tygodnie w lodówce.
Będzie zawsze pod ręką, gdy najdzie Cię ochota na chleb domowej roboty. Gdy mamy już ciasto, wysypujemy mąką blat lub stolnicę i zabieramy się za formowanie chleba. Zrób z niego kulkę, zawijając brzegi do wewnątrz. Możesz tez uformować dowolny kształt, podłużny, kwadratowy.
Przełóż ciasto na blachę do pieczenia i odstaw na około 40-60 minut. Nie musisz go już przykrywać. Wstaw do nagrzanego do 235 stopni piekarnika na środkowy ruszt. Pod spodem na blachę wylej trochę wody. Będzie pełniła funkcję nawilżania chleba podczas pieczenia. Po około 45 minutach chleb będzie upieczony. Wyjmij go z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. I gotowe.
Comments are closed.