Najsmaczniejsze ciasto pod słońcem: Bardzo szybki i łatwy przepis, który pokochasz.
Fantastyczne nadziewane ciasto, które świetnie smakuje i jest świetną alternatywą dla klasycznego chleba kupowanego w sklepie.
Składniki:
Ciasto:
- 1 łyżka cukru pudru (20 g)
- 1 łyżka suchych drożdży (10 g)
- 1,5 szklanki ciepłego mleka (300 ml)
- 1 jajko
- 50 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli (8 g)
- 5 szklanek mąki pszennej (600 g)
Farsz:
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki oleju (20 ml)
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki, pieprzu czarnego, soli i ziół do smaku
- 50 g startego sera cheddar
Na wierzch:
- 1 żółtko
- nasiona do smaku
- 1 szczypta pietruszki
Przygotowanie:
Drożdże i cukier wymieszaj z mlekiem, dodaj jajka, roztopione masło, a na końcu mąkę i sól. Ugniataj na jednolitą masę.
Ciasto przełóż do miski, przykryj i pozostawi do fermentacji na 40 minut.
Umyj, pokrój i ugotuj ziemniaki na nadzienie. Następnie odcedź, obierz i wymieszaj z innymi składnikami oprócz sera.
Wyjmij ciasto z miski i podziel na dwie połówki.
Rozwałkuj pierwszy arkusz i umieść go na wysmarowanej masłem misce. Ułóż farsz na talerzu ciasta, posyp serem i przykryj drugim arkuszem ciasta.
Połącz krawędzie ciasta. Zrób dziurę na środku ciasta kubkiem i zrób nacięcia – promienie rękami.
Posmaruj żółtkiem, posyp nasionami i natką pietruszki.
Upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Comments are closed.