Prosty przepis na pyszny, chrupiący chleb od mamy. Znaleziony w starej, kucharskiej książce.

Od pierwszego spróbowania można się uzależnić od delikatnego i miękkiego smaku chlebka. Robi się go prosto i nie potrzeba do tego żadnych niezwykłych składników.

A to właśnie przepis:

Składniki:

  • pół litra przegotowanej wody, o temperaturze 35-40 stopni
  • czubata łyżka cukru
  • 50 gr drożdży
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki soli
  • jajko
  • 6-7 szklanek mąki

Przygotowanie:

Wyrobić ciasto ze wszystkich wyżej podanych składników. Ilość mąki należy dostosowywać indywidualnie, w taki sposób aby masa podczas wyrabiania nie kleiła się do rąk.

Do wysmarowanej olejem formy włożyć ciasto. Forma powinna być o połowę wyższa niż objętość włożonego do niej ciasta. Pozostawić pod przykryciem (najlepiej pod ściereczką) na 20 minut. Kolejno włożyć blachę z ciastem do lodówki na godzinę.

Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez jedną godzinę. Po wyjęciu z piekarnika chlebek odstawić na 5 minut , następnie wyjąć go z blachy i przykryć ręcznikiem.

Po wystygnięciu zdjąć ręcznik. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!