Cappuccino bez pieczenia – przygotujesz w 15 min. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.
Deser cappuccino to świetna propozycja na słodki dodatek do kawy lub herbaty. Wykonanie go jest dziecinnie proste i nie wymaga pieczenia.
Pyszny kawowo-mleczny smak i puszysta konsystencja to to, co pokochają Twoi goście.
Składniki:
- 2 opakowania biszkoptów
- 1,5 szklanki mleka w proszku
- 1 szklanka espresso
- 2 serki homogenizowane (waniliowe)
- 1 szklanka cukru
- 125 ml gorącej wody
- 2 łyżki żelatyny
- 1 jajo
- 4 żółtka
- 200 g masła
Sposób przygotowania:
Zaparz szklankę espresso i zostaw ją do ostygnięcia. Biszkopty w miseczce i zalej przestudzonym espresso, dobrze namocz, tak aby ciastka wchłonęły większość kawy. Następnie połowę z nich wyłóż równo na dnie formy. Masło zetrzyj na tarce.
Następnie ubij na parze cztery żółtka wraz z cukrem i całym jajkiem. Do masła dodaj ubite żółtka. Do powstałej masy dodawaj mleko na zmianę mleko w proszku i serki homogenizowane. Całość delikatnie mieszaj. Żelatynę rozpuść we wrzątku i również dodaj ją do powstałej masy.
Comments are closed.