Dzisiaj wszyscy zazdroszczą mi samopoczucia i zdrowia. Zobacz dlaczego warto jeść buraki. Jem je już miesiąc.
Nasze czerwone buraki były już bardzo dobrze znane w starożytności, głównie w Grecji i w Rzymie, gdzie tamtejsi mieszkańcy spożywali je w celach leczenia różnych chorób.
Zacznijmy od tego, że są one czystym wulkanem składników odżywczych, a zatem są one bogate w witaminy i minerały takie jak : magnez, cynk, wapń, sód, jod i bor oraz saponiny, flawonoidy, betainę i azotany.
Niewątpliwie zaletą buraków jest ich przeciwalergiczne działanie, ponieważ zawarty w nich chlor sprzyja funkcjom narządów wewnętrznych oraz oczyszcza pęcherzyk żółciowy, nerki oraz limfę.
Poprzez wysoką zawartość w burakach składników odżywczych znajdują one swoje zastosowanie także w przypadku leczenia różnego rodzaju chorób takich jak: miażdżyca, bezsenność, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, niedokrwistość, osłabienie odporności oraz problemy z tarczycą. Buraki posiadają tylko jeden, jedyny skutek uboczny jakim jest barwienie moczu na czerwono.
Oto kilka najważniejszych korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia buraków :
1. Poprawa krążenia krwi.
W zawartości buraków występują azotany, które z kolei w naszej jamie ustnej zostają przekształcone na azotyny dzięki którym buraki zwiększają dopływ krwi do naszego mózgu.
2. Usuwają toksyny.
Dzięki burakom nasza wątroba może czuć się bezpieczna bowiem dzięki nim z wątroby usuwane są toksyny, a co za tym idzie wspomagają także pracę jelit i nerek. Trzeba podkreślić, że usuwanie kwasu moczowego z naszego organizmu jest równie ważną zaletą spożywania buraków.
Comments are closed.