Warto zapisać ten przepis: W sobotni wieczór robię to ciasto na cały tydzień i codziennie rano mam się świeże wypieki.
Podgrzej mleko (nie doprowadzając do wrzenia), a w drugim garnku rozpuść masło. Wszystko schłodź do temperatury pokojowe. Do mleka dodaj cukier i łyżeczkę soli, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
Następnie dodaj jajka i ostudzone masło. Ponownie wymieszaj, by wszystkie składniki się połączyły.
W oddzielnym naczyniu połącz mąkę i drożdże, a potem dodaj je do płynnych składników i wszystko wymieszaj. Ciasto wyrabiaj aż będzie gładkie (około 15 minut). Możesz opcjonalnie użyć nasadek do wyrabiania ciasta, jeśli je posiadasz. Pomóc może też mikser. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misie, ustawić odpowiedni tryb i w około 20 minut ciasto będzie gotowe.
Jeśli chcesz użyć ciasta innego dnia, włóż je do woreczka lub torebki, a następnie umieść w lodówce, gdzie będzie kwaśnieć, gęstnieć i uzyska odpowiednią konsystencje.
Comments are closed.