Błyskawicznie znikają ze stołu: Bułeczki z kapustą Gołąbki.
Bułeczki z kapustą są po prostu pyszne. Ciasto drożdżowe bywa bardzo kapryśne. Jeśli chcesz cieszyć się smakiem pysznych bułeczek i mieć pewność, że wyjdą idealne, ten przepis jest dla Ciebie.
Moje bułeczki z kapustą świetnie nadają się na śniadanie, a na obiad można je podać jako dodatek do zupy. Mogą z łatwością zastąpić zwykły chleb i zachować świeżość i miękkość przez długi czas.
Składniki:
- Biała kapusta – 200 g
- Woda – 250 ml
- Cukier – 1 łyżeczka
- Sól – 1 łyżeczka
- Suche drożdże – 1,5 łyżeczki
- Mąka pszenna – 500 g
- Olej słonecznikowy – 2 łyżki
Przygotowanie:
Drobno posiekaj kapustę, zalej wrzącą wodą. Dodaj cukier i sól, wymieszaj. Odstaw na 30 minut.
Dodaj drożdże i mąkę do kapusty, wymieszaj. Wlej olej słonecznikowy i zagnieć ciasto. Pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Podziel ciasto na małe części i uformuj z nich okrągłe bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Odstaw na 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz bułki przez około 20 minut.
Comments are closed.