Szybkie domowe bułeczki: Tylko kilka składników i będziesz zadowolona z rezultatu.
Nowy prosty sposób na upieczenie delikatnych bułeczek. Zakochasz się w tym przepisie – już nigdy nie kupisz ich w sklepie.
Składniki:
- 10 g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 200 ml mleka
- 200 ml wody
- 100 ml oleju roślinnego
- 1 jajko
- 625 g mąki pszennej
- 1 łyżka soli
- 30 g masła
- ziarenka sezamu
Przygotowanie:
Do dużej miski dodaj drożdże, cukier, ciepłe mleko, ciepłą wodę. Dokładnie wymieszaj trzepaczką. Następnie dodaj olej, jajka i wymieszaj.
Stopniowo przesiej mąkę do mieszanki, dodaj sól. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie ciasto. Następnie dodaj miękkie masło i wymieszaj rękami.
Posyp stół mąką i jeszcze chwilę wymieszaj ciasto. Nasmaruj miskę olejem, włóż do niej ciasto, przykryj folią i ręcznikiem. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Usuwamy powietrze ze ścieżki i kładziemy na posypanym mąką stole. Następnie dzielimy go na 12 równych części.
Pokrojone w plastry ciasto zwijamy w kształt bułki i układamy na macie. Ciasto rozkładamy na stole rękoma. Wykonujemy płytkie nacięcia nożem, dociskamy krawędzie i składamy je od dołu.
To samo robimy ze wszystkimi kawałkami ciasta i układamy bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj bułki ściereczką i odstaw na 10 minut.
Następnie natrzyj bułeczki jajkiem. Wierzch posyp sezamem.
Talerz wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy przez 30 minut. Po schłodzeniu możemy podawać.
Comments are closed.