Niesamowity przepis na szarlotkę z budyniową pianką – moja babcia zawsze robi ją z tej receptury. Zdradzam przepis
Niesamowity przepis na szarlotkę mojej cioci!
Szarlotka jest jednym z najpopularniejszych ciast tradycyjnych, które jest spotykane na polskich stołach. Oto bogatsza forma szarlotki z dodatkiem kremu budyniowego!
Szarlotka z budyniową pianką – składniki
Kruche ciasto – składniki
- mąka pszenno-tortowa (2 szklanki, około 300 gram)
- schłodzone masło (1 kostka, 200 gram)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- cukier puder (3 łyżki, około 40 gram)
- żółtka (4 sztuki)
- bułka tarta (garść, potrzebna do oprószenia wierzchu kruchego spodu ciasta)
Pianka budyniowa – składniki
- białka (4 sztuki)
- cukier (3/4 szklanki, około 160 gram)
- cukier waniliowy (1 opakowanie)
- budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (2 opakowania, razem 80 gram)
- olej (2/5 szklanki, 100 ml)
Masa jabłkowa – składniki
- jabłka (1,1 kg)
- cukier (2 łyżki)
- sok z cytryny (1 mała sztuka)
- cynamon (1 łyżeczka)
- skrobia ziemniaczana (1 łyżeczka)
Można dodatkowo:
- cukier puder, aby oprószyć ciasto
- cukier puder oraz śmietana 18% (do przygotowania lukru)
Przepis na szarlotkę z pianką budyniową
Kruche ciasto – przygotowanie
Najpierw wkładamy do miski schłodzone masło (rozdrobione) i dodajemy do niego mąkę, proszek do pieczenia, żółtka oraz cukier. Następnie zagniatamy ciasto. Kroimy je na dwie osobne części (najlepiej równe, ale może być tez w proporcjach 40% do 60%) i zawijamy w folię. Umieszczamy w zamrażalniku na około godzinę.
Masa jabłkowa – przygotowanie
Na początku obieramy jabłka i ścieramy je na dużych oczkach na tarce. Odlewamy sok i umieszczamy jabłka na rozgrzanej patelni. Do jabłek dodajemy sok z cytryny, cynamon i cukier. Dokładnie wszystko mieszamy. Smażymy je na średnim ogniu do czasu odparowania nadmiaru soku, czyli przez około 8 minut. Potem posypujemy je mąką ziemniaczaną, mieszamy i czekamy, aż mieszanka ostygnie.
Pianka budyniowa – przygotowanie
Najpierw ubijamy białka na sztywno. Dodajemy cukier i cukier waniliowy (stopniowo), nie przestając ubijać masy na najwyższych obrotach. Potem zmniejszamy obroty i wsypujemy budyń w proszku. Nie przestajemy miksować, aż do czasu złączenia się składników. Na koniec wlewamy olej i ubijamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę.
Bierzemy blachę o wymiarach 23,5 cm x 23,5 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Na dużych oczkach tarki ścieramy jedną część ciasta (gdy są nierówne to tą większą). Następnie rozkładamy je równomiernie i oprószamy bułką tartą. Ciasto lekko podpiekamy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Po wyjęciu, lekko je studzimy, aby nie było całkowicie zimne.
Na podpieczony spód ciasta układamy równo przygotowane jabłka. Następnie piankę budyniową. Na wierzch ciasta ścieramy resztę kruchego ciasta. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez około 30/40 minut. Gdy ciasto zarumieni się na wierzchu, możemy je wyjąć z piekarnika.
Comments are closed.