Oto przepis na napar. Brzoza ma właściwości lecznicze. Wspomaga zdrowie nerek, stawów i skóry.
Najlepszym sposobem jest zbieranie świeżych, wczesnych liści. Zbiór najlepiej przeprowadzić przed lub w trakcie kwitnienia. Liście zbiera się do domu, delikatnie zrywając je z gałązek. Rozłożyć cienką warstwę na płaskiej powierzchni w suchym pomieszczeniu. Wysuszyć liście.
Kolor wysuszonych liści powinien pozostać taki sam jak w oryginale. Mają przyjemny zapach, lekki aromat brzozy i lekko korzenny smak. Należy je umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najlepiej przechowywać je w zaciemnionym miejscu.
Jak przyrządzić wiosenną herbatkę brzozową?
Przepis jest łatwy do wykonania. Wystarczy:
- Świeże liście brzozy (1 łyżka stołowa)
- Wrząca woda (250 ml)
W filiżance lub szklance umieść liście brzozy, a następnie zalej je wrzącą wodą. Pozostaw napar do zaparzenia na około 10-15 minut. Po 10-15 minutach napar należy przecedzić. Pić 1 szklankę tego napoju 3 razy dziennie, po jedzeniu. Napój ten powinien wystarczyć na co najmniej 3 tygodnie.
Napary mają pozytywny wpływ na organizm. Usuwają nadmiar wody i zmniejszają stan zapalny. Herbata brzozowa ma działanie oczyszczające i moczopędne.
Comments are closed.