Idealny bezmięsny obiad. Nigdy nie znudzi mi się przygotowywanie tego przepisu na klopsiki z brokułów.
Wyjątkowy przepis na bezmięsny przysmak, w którym od razu się zakochasz. Zdrowy i szybki przepis na klopsiki warzywne, które będziesz regularnie przygotowywać.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 1 brokuł
- 1/2 kg cukru pudru
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- 100 g sera
- pietruszka
- koperek
- 1 jajko
- czarny pieprz
- suszony czosnek
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
Na sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki greckiego jogurtu
- 1 ogórek
- koperek
- czosnek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wlej wodę do ziemniaków w garnku. Dodaj sól i gotuj, aż będzie gotowe. Do drugiego garnka z wodą dodaj sól i cukier, wymieszaj. Włóż różyczki brokułowe i gotuj przez 2 minuty.
Po ugotowaniu włóż brokuły do miski. Dodaj oliwę z oliwek i posiekaną cebulę na patelnię. Usmaż ją na złoty kolor.
Ser drobno zetrzyj i pokrój koperek z natką pietruszki. Brokuły pokrój na małe kawałki, obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce.
Do większej miski dodaj starte ziemniaki, brokuły, jajka, sól i czarny pieprz. Następnie dodaj ser, okoń, koperek, smażoną cebulę, suszony czosnek, jogurt. Dobrze wymieszaj łyżką.
Rozłóż olej na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z mieszanki formujemy klopsiki i kładziemy je na blasze do pieczenia.
Posyp klopsiki oliwą z oliwek. Umieść talerz w nagrzanym piekarniku. Piec przez 25 minut w temperaturze 180°C.
W małej misce dodaj majonez, jogurt, pokrojony w kostkę ogórek, koperek, zmiażdżony czosnek. Dokładnie wymieszaj widelcem. Niesamowite klopsiki podawaj z sosem.
Comments are closed.