Przygotuj prawdziwą włoską babkę w domowym zaciszu w kilku prostych krokach – Nie jest trudna, a efekt zadowoli wszystkich smakoszy bab.

Drożdże i 1 łyżkę cukru należy rozpuścić w ciepłej wodzie. Następnie dodaj pół szklanki mąki i dokładnie wymieszaj. Pozostaw wymieszane ciasto pod ręcznikiem lub ścierką na 20/30 minut. W między czasie zetrzyj skórkę cytryny na drobnej tarce. Postaraj się, aby biała część cytryny nie była dotknięta.

Resztę mąki umieść na najlepiej drewnianej powierzchni. Zrób w niej małe wgłębienie, a następnie włóż do niego żółtka, jajka, cukier, potraktowana skórkę cytryny, rozpuszczone masło oraz przygotowaną mieszankę z drożdżami, która przygotowywałeś wcześniej.

Zagnieć starannie ciasto (ok. 10 minut), aby wszystko dokładnie się połączyło. ( Konsystencja ciasta powinna przypominać gumę do żucia – być elastyczne i rozciągliwe). Do gotowego ciasta dodaj orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce, a następnie wszystko wymieszaj.

Pozostaw ciasto na ok 1.5 godziny w ciepłym miejscu, aby jego obojętność zwiększyła się co najmniej dwa razy. Wybrane naczynie do pieczenia zapełnij ciastem (dokładnie 1/3 jego obojętności), ale najpierw przykryj je pergaminem. Ciasto powinno wypełnić naczynie po brzegi, aby tak się stało pozostaw je na ok.1 godzinę w ciepłym miejscu.

Wsadź Panettone do nagrzanego piekarnika (190 stopni) i przecz przez 15 minut. Przez kolejne 20-30 minut pieczenia, zmniejsz temperaturę do 160 stopni. Za pomocą drewnianej wykałaczki, sprawdź czy ciasto jest suche i gotowe.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!