Ten przepis bez mleka i jajek dostałam od mojego znajomego, świetnego cukiernika. Warto spróbować.
To ciasto w swoim składzie nie zawiera mleka ani jajek. Jest aksamitnie miękkie, puszyste i obłędnie smaczne. Aby je przygotować nie potrzeba dużo czasu i świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy.
Składniki:
Część jasna:
- 200 g mąki
- 150 g cukru
- 60 ml oleju
- 220 ml gorącej wody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Część ciemna:
- 150 g cukru
- 30 g kakao
- 240 ml gorące wody
- 180 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 ml oleju
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
Wykonanie:
Gorącą wodę wlej do miski, dodaj olej i esencję waniliową.
Mąkę oraz pozostałe sypkie składniki wymieszaj.
Mąkę wysp do przygotowanej wody i wymieszaj na gładką masę.
Przygotuj silikonową lub wysmarowaną tłuszczem metalową foremkę. Wlej do niej jasne ciasto.
Ciemną część ciasta przygotuj w dokładnie taki sam sposób, z tym, że do sypkich składników dodaj dodatkowo kakao.
Ciemną masę wylej do foremki na jasną część.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Włóż foremkę z ciastem i piecz przez około 40 minut. Gotowe ciasto polej polewą czekoladową.
Comments are closed.