Ten przepis bez mleka i jajek dostałam od mojego znajomego, świetnego cukiernika. Warto spróbować.

To ciasto w swoim składzie nie zawiera mleka ani jajek. Jest aksamitnie miękkie, puszyste i obłędnie smaczne. Aby je przygotować nie potrzeba dużo czasu i świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy.

Składniki:

Część jasna:

  • 200 g mąki
  • 150 g cukru
  • 60 ml oleju
  • 220 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Część ciemna:

  • 150 g cukru
  • 30 g kakao
  • 240 ml gorące wody
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 ml oleju
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli

Wykonanie:

Gorącą wodę wlej do miski, dodaj olej i esencję waniliową.

Mąkę oraz pozostałe sypkie składniki wymieszaj.

Mąkę wysp do przygotowanej wody i wymieszaj na gładką masę.

Przygotuj silikonową lub wysmarowaną tłuszczem metalową foremkę. Wlej do niej jasne ciasto.

Ciemną część ciasta przygotuj w dokładnie taki sam sposób, z tym, że do sypkich składników dodaj dodatkowo kakao.

Ciemną masę wylej do foremki na jasną część.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Włóż foremkę z ciastem i piecz przez około 40 minut. Gotowe ciasto polej polewą czekoladową.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!