Przygotuj prawdziwą włoską babkę w domowym zaciszu w kilku prostych krokach – Nie jest trudna, a efekt zadowoli wszystkich smakoszy bab.
Szukasz przepisu na oryginalną Włoska babkę? To świetne miejsce! Bez wątpliwości będzie to najsmaczniejsza babka.
Panettone to wyjątkowe ciasto z okolic Mediolanu, jest to rodzaj drożdżowej babki. Przygotowuje się ją we Włoszech, tradycyjnie w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale nie martw się! Możesz upiec ją nie tylko na święta. Będzie ona świetnym dodatkiem także do codziennej herbaty czy kawy w rodzinnym gronie.
Oryginalny skład tego ciasta jest nieskomplikowany, ale może się różnić w stosunku do składników jakie dodany oraz własnych smaków. Włoską Babkę można podawać z dodatkiem egzotycznych owoców, czekolady czy orzechów.
Składniki:
- 1/2 szklanka wody
- 1,5 łyżeczka soli
- Skórka z jednej średniej cytryny
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 100g orzechów
- 100g kandyzowanych owoców
- 150g rodzynek
- 180g masła
- 50g cukru do ciasta +1 łyżka
- 25 gram drożdży
- 850g mąki
Comments are closed.