Szybka, pełna smaku i po prostu pyszna zupa o nadzwyczajnym aromacie i boskim smaku.
Masz ochotę na coś lekkiego? Znudziło ci się ciężkie jedzenie? Ta zupa jest właśnie dla Ciebie.
Dziecinnie prosta w przygotowaniu, szybka, pełna smaku i po prostu pyszna. Czego chcieć więcej?
Składniki:
- 0.5 kg żeberek
- 200g ziemniaków
- 2 łyżki białego ryżu
- 200g topionego serka w kostce
- 100g świeżego zielonego groszku ( opcjonalnie może być mrożony)
- Marchewka 1 sztuka
- Cebula 1 sztuka
- 1 liść laurowy
- Sól, pieprz, zioła według uznania
- Olej lub oliwa do smażenia
Przygotowanie
Żeberka włóż do garnka i zalej je wodą. całość doprowadź do wrzenia. Następnie garnek zdejmij z ognia, wylej wodę i dokładnie umyj mięso oraz garnek.
Żeberka ponownie włóż do czystego garnka i zalej wodą, tak aby były w całości zakryte (ok. 2,5l). Postaw na kuchence i gotuj przez 40 minut na średnim ogniu.
Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Serek topiony wyjmij z opakowania i pokrój w małą kotkę.
Na rozgrzanym oleju smaż cebulę do momentu nabrania przez nią złotego koloru. Dodaj startą marchewkę i wymieszaj. Smaż warzywa jeszcze 2 minuty.
Gdy żeberka są już miękkie wyjmij je z garnka, ostudź, oddziel mięso od kości i pokrój na małe kawałki. Do nadal gotującego się wywaru z mięsa, dodaj umyte ziemniaki oraz ryż.
Gotuj przez 15 minut. Po tym czasie dodaj do zupy zielony groszek i pokrojone mięso z żeberek. Całość zagotuj.
Dodaj serek topiony. Dopraw solą, pieprzem i ziołami do smaku. Dokładnie wymieszaj, zagotuj i zdejmij z ognia. Zupę trzymaj pod przykrywką przez ok.5 minut do rozpuszczenia sera.
Comments are closed.