Pyszne rogaliki na śmietanie. Lekkie i puszyste – zrobisz je w 20 min – zasmakują każdemu

Niezapowiedziani goście? A może po prostu ochota na coś słodkiego? Mam na to radę.

Przedstawiam ci prosty i szybki przepis na puszyste rogaliki. Idealne do kawy czy herbaty lub jako przekąska dla dzieci do szkoły. Gwarantuję, że ich smak jest obłędny.

Składniki:

  • kostka masła
  • 2 jajka
  • 300g mąki
  • mała śmietana 12% lub 18%
  • pół łyżeczki soli
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 90g cukru

Przygotowanie:

Włączamy piekarnik i nastawiamy na 180 stopni. Masło roztapiamy w rondelku. Następnie dodajemy cukier i mieszamy aż się roztopi. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy masło z cukrem będzie już letnie dodajemy jajka i ubijamy. Dodajemy śmietanę i wszystko mieszamy.

Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia do masy. Następnie dodajemy sól i zagniatamy cisto rękami aż stanie się elastyczne. Z gotowego ciasta formujemy rogaliki. Najłatwiej zrobić to odrywając kawałek ciasta, ręką utworzyć z niego rulon, który następnie układamy, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w księżyc.

Rogaliki pieczemy przez około 15 min. Po wyciągnięciu z piekarnika można oprószyć je cukrem pudrem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!