Smażona cukinia – każdy ją uwielbia, dlatego zdradzam przepis. Zapomnisz o innych przepisach.
Cukinia jest najpopularniejsza w letnim sezonie. Można ja przygotować na wiele ciekawych sposobów. Jednym z nich jest jej usmażenie.
Ten sprawdzony i pyszny sposób może być świetną alternatywą nawet dla mięs! Poniższy przepis jest świetnym pomysłem na smaczną oraz jednocześnie sytą przekąskę. Z pewnością każdy polubi ten aromatyczny smak, nawet jeśli dotychczas nie przepadał za cukinią.
To smażone warzywo idealnie będzie prezentować się na stole, przy którym siedzą goście czy też domownicy podczas wspólnego obiadu.
Składniki:
- 1 cukinia o średniej wielkości,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 pęczek pietruszki,
- pół łyżki włoskich orzechów,
- olej do smażenia,
- odrobina soli do smaku.
Sposób przygotowania:
Cukinie po umyciu należy dokładnie obrać ze skórki i pozbyć się z niej nasion. Jeśli cukinia jest młoda to nie trzeba tego robić. W następnym etapie należy warzywo pokroić w średnią kostkę, aby nie była ona zbyt drobna.
Na większej patelni rozgrzać olej i wsypać na nią cukinię. Smażyć ją aż do momentu uzyskania złocistego koloru. Tego procesu trzeba pilnować, aby nie powstała papka.
Po usmażeniu, warzywa ułożyć na formie, w której będą one serwowane. W celu przygotowania dressingu, wystarczy przecisnąć przez praskę czosnek wraz z posiekaną natką pietruszki. Wsypać do tej mieszanki zmiażdżone włoskie orzechy oraz sól do smaku.
Można także dodać kilka kropli roślinnego oleju, aby utrzymać konsystencję. Przygotowany sos wymieszać z kawałkami cukinii.
Comments are closed.