Prosty przepis, o który każdy mnie pyta. Do mielonego dodaj jajko, czosnek, jogurt… lepiej zrób podwójną porcję.

Znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone?

Nie ma się czym martwić, przedstawiam Ci mój ukochany przepis na nowe wydanie kotletów. Od wielu lat podbijają serca i podniebienia mojej rodziny.

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 250 g mięsa mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • olej do smażenia
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia

Sposób przygotowania: 

Przygotuj miskę, wlej do niej mleko, a następnie dodaj jogurt naturalny i dobrze wymieszaj. Wrzuć mięso mielone, jajka i czosnek (obrany i przeciśnięty przez praskę), proszek do pieczenia, tymianek, chilli i sól.

Wszystko dokładnie wymieszaj. Powoli wsypuj mąkę, cały czas mieszając, do momentu, aż masa zgęstnieje.

Rozgrzej na patelni olej, przy pomocy łyżki uformuj kotleciki. Usmaż z obu stron na złoty kolor. Ułóż na papierowych ręcznikach, aby odsączyć tłuszcz.

Podawaj z ziemniakami lub ryżem oraz Twoją ulubioną surówką.

Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!