Dawno nie zrobiłam tak puszystych kotlecików. Ten przepis na klopsiki musi znać każda gospodyni
Przez długi czas szukałam idealnego przepisu na delikatne i kotleciki z drobiu. Aż wreszcie trafiłam na ten przepis i jestem nim absolutnie zachwycona!
Dodane do mięsa płatki owsiane nie tylko zwiększają objętość kotletów, ale przede wszystkim czynią je bardziej soczystymi …
Można je również piec w piekarniku! Kolejny świetny pomysł na urozmaicenie przepisu: dodać do farszu ser! Do dzieła, spróbuj i Ty!
SKŁADNIKI
- 500 g zmielonych piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki mleka lub wody
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- czarny pieprz mielony
- sól
- papryka
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj mleko lub wodę z jajkiem, zalej płatki tą mieszaniną i pozostaw na 20 minut.
2. Pokrój drobno cebulę, zmiażdż czosnek, wymieszaj z kurczakiem.
3. Wymieszaj płatki owsiane z papryką, pieprzem i solą, dodaj do mięsa. Uformuj klopsiki.
4. Smaż klopsiki na oleju roślinnym z obu stron. Możesz także zrobić panierkę z mielonych orzechów lub orzeszków ziemnych, otrzymasz chrupiącą skórkę i smak, który docenią nawet wyrafinowani smakosze.
Comments are closed.