Nietuzinkowy przepis na gołąbki bez ryżu – Nadadzą nowe brzmienie Twojemu daniu.
Gołąbki, klasyka smaku. Co dom, to przepis. Każdy ma swój unikalny, ulubiony, przekazywany przez mamy i babcie. Tradycyjnie z ryżem i mięsem, zawijane w kapustę.
Tradycja rzecz święta, wiadomo. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby trochę z tradycją poeksperymentować. W gołąbkach możemy zmienić farsz, proporcje w farszu, a także liście których użyjemy do zawijania. Zazwyczaj jest to biała kapusta, ale z powodzeniem można używać kapusty włoskiej, pekińskiej, a nawet liści winogron.
A co powiesz na gołąbki bez ryżu? Chodź, pokażę Ci przepis.
Składniki
- średnia główka kapusty- do 1,5 kg
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 cebula
- czosnek
- 15 dkg mielonego mięsa
- 30 dkg boczku
- olej rośliny do smażenia
- przyprawy:
- liść laurowy
- ziele angielskie
- słodka papryka
- oregano
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie
W głębokim garnku zagotowujemy wodę (tyle, żeby przykryła kapustę). Główkę kapusty myjemy, usuwamy wierzchnie liście a następnie wycinamy głąb. Kiedy jest gotowa, wkładamy ją do wrzącej wody. Liście wyjmujemy pojedynczo, kiedy stają się miękkie. Odkładamy na bok do wystudzenia.
W międzyczasie kroimy boczek i cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, następnie dodajemy pokrojony boczek, cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy aż boczek i cebula się przyrumienią. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach.
Przekładamy na sito i czekamy aż odcieknie nadmiar płynu. Zabieramy się za przygotowanie farszu. Odsączone ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem, mielone mięso, sól i pieprz. Mieszamy krótko, następnie dodajemy resztę przypraw- paprykę, oregano oraz posiekaną nać pietruszki.
Gdyby farsz był zbyt suchy, możemy dodać trochę oleju roślinnego. Kiedy farsz jest już gotowy, możemy przystąpić do zawijania gołąbków. Z każdego liścia ostrożnie odcinamy grubą część łodygi. Liść rozkładamy na płasko, następnie na górną część liścia nakładamy odpowiednią ilość farszu.
Zawijamy boki do środka, i rolujemy liść w kierunku łodygi. Dzięki temu twardsza część liścia, która pozostaje na zewnątrz, szybciej się ugotuje. Gołąbki krótko podsmażyć na oleju z obu stron, a następnie umieść w garnku. Zalej wodą lub bulionem, na wierzchu ułóż kilka liści laurowych i parę ziarenek ziela angielskiego.
Comments are closed.