Marchewki po Koreańsku to przepis na niezwykle proste i ostre danie.
Wszystkie warzywa są zdrowe i zaleca się je jeść w każdej postaci. Jeżeli nie masz już pomysłu w jaki sposób przyrządzać marchewkę to proponujemy Ci marchewki po koreańsku. Pyszne, nadające się na codzień i od święta. Z pewnością zastąpią inne sałatki i surówki na długi czas.
Pyszna, prosta w przygotowaniu, potrzebujesz zaledwie kilku składników, które masz w domu, aby przygotować tą pyszną sałatkę.
Składniki:
- 1 kg marchewki
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- Kilka kropel octu
- 1 średnia cebula
- 0,5 czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy do smaku: pieprz, kolendra.
- Olej
Wykonanie:
Marchewki umyj i osusz. Obierz je i zetrzyj na specjalnej tarce, która nazywana jest niszczarką lub tarką do marchewki po koreańsku. Tak przygotowane warzywo przełóż do głębokiej miski, posyp solą i cukrem oraz delikatnie skrop olejem, spowoduje to uwalnianie się witaminy A. Do miski wlej odrobinę octu (2-3krople).
Cebulę obierz z łupinek i pokrój drobno, podsmaż ją na patelni z olejem roślinnym. Kiedy cebula będzie szklista dodaj drobno pokrojoną paprykę, wymieszaj.
Czosnek obierz z łupinek i przeciśnij go przez praskę, dodaj do warzyw i wymieszaj. Dodaj świeżo zmielony pieprz i kolendrę. Tak przygotowane warzywa przesyp do miski z marchewką, wymieszaj całość.
Marchewką po koreańsku jest gotowa, jednak lepiej ja włożyć na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Comments are closed.