Marchewki po Koreańsku to przepis na niezwykle proste i ostre danie.

Wszystkie warzywa są zdrowe i zaleca się je jeść w każdej postaci. Jeżeli nie masz już pomysłu w jaki sposób przyrządzać marchewkę to proponujemy Ci marchewki po koreańsku. Pyszne, nadające się na codzień i od święta. Z pewnością zastąpią inne sałatki i surówki na długi czas.

Pyszna, prosta w przygotowaniu, potrzebujesz zaledwie kilku składników, które masz w domu, aby przygotować tą pyszną sałatkę.

Składniki:

  • 1 kg marchewki
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • Kilka kropel octu
  • 1 średnia cebula
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy do smaku: pieprz, kolendra.
  • Olej

Wykonanie:

Marchewki umyj i osusz. Obierz je i zetrzyj na specjalnej tarce, która nazywana jest niszczarką lub tarką do marchewki po koreańsku. Tak przygotowane warzywo przełóż do głębokiej miski, posyp solą i cukrem oraz delikatnie skrop olejem, spowoduje to uwalnianie się witaminy A. Do miski wlej odrobinę octu (2-3krople).

Cebulę obierz z łupinek i pokrój drobno, podsmaż ją na patelni z olejem roślinnym. Kiedy cebula będzie szklista dodaj drobno pokrojoną paprykę, wymieszaj.

Czosnek obierz z łupinek i przeciśnij go przez praskę, dodaj do warzyw i wymieszaj. Dodaj świeżo zmielony pieprz i kolendrę. Tak przygotowane warzywa przesyp do miski z marchewką, wymieszaj całość.

Marchewką po koreańsku jest gotowa, jednak lepiej ja włożyć na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Można ją jeść jako dodatek do mięs, ale równie dobrze smakuje jako samodzielne danie. Na świąteczny obiad i do kolacji będzie idealna.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!