Doskonały, gęsty i nikt nie wierzył, że nie jest kupny – Sztuczka do zrobienia majonezu ze zwykłego mleka i bez jajek.
Jak zrobić idealny majonez?
Majonez to smakowity dodatek do kanapek, sałatek czy różnego rodzaju dań. W jaki sposób samodzielnie przygotować majonez jak ze sklepu? Poniżej przedstawiamy prosty przepis na majonez bez jajek, który podbije serce i podniebienie każdego!
Potrzebne składniki:
- mleko w temperaturze pokojowej – 100 ml,
- olej w temperaturze pokojowej – 200 ml,
- musztarda – 1 łyżeczka,
- sok z cytryny – 2 łyżki,
- czosnek granulowany – 1/3 łyżeczki,
- sól – ½ łyżeczki.
Przygotowanie majonezu
Do pojemnika wlewamy olej oraz mleko.
Ubijamy blenderem ręcznym, a następnie dodajemy sól, czosnek, musztardę i sok z cytryny i całość mieszamy.
Po zgęstnieniu masy majonez jest gotowy!
Comments are closed.