To dwukolorowe ciasto zaskoczy Twoich gości – Nie przegap przepisu, w sklepie czegoś tak dobrego nie kupisz
Szukasz sprawdzonego przepisu na efektowne ciasto, które jednocześnie jest proste w wykonaniu? To pyszne, dwukolorowe ciasto to strzał w dziesiątkę.
Sprawdzi się podczas niezapowiedzianej wizyty przyjaciół, niedzielnej wizyty teściów czy jako przekąska do kawy. Ciasto ma dwa klasyczne smaki – kakaowy i waniliowy – które wszystkim przypadną do gustu. Jest łatwe w przygotowaniu, przez co jest idealnym wyborem dla początkującej kucharki.
Potrzebne składniki:
- 60 g mąki pszennej
- 70 ml mleka
- 4 żółtka
- 50 ml oleju roślinnego
- 4 białka
- 10 g kakako
- 1/2 butelki olejku waniliowego
- 70 g cukru pudru
- 1/4 litra soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub pomarańczy
- czekoladowe płatki do dekoracji
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności należy przesiać mąkę. Do głębokiego naczynia wlewamy olej roślinny, mleko oraz dodajemy mąkę. Wszystkie składniki ze sobą mieszkamy, aż do momenty powstania gładkiej masy. Następnie przechodzimy do żółtek, które powinny zostać oddzielone od białek.
Powstałą masę należy przełożyć do dwóch naczyń. W pierwszej z nich łączymy ją z kakao,
natomiast w drugiej dokładnie mieszamy ją z olejkiem waniliowym.
W następnej kolejności ubijamy białka, dodając do nich szczyptę soli oraz łyżeczkę soku z cytryny lub pomarańczy. Kiedy biała się spienią małymi porcjami dodajemy cukier i ucieramy całość na gęstą pianę. Ubite białka dzielimy na dwie części.
Jedną z nich delikatnie mieszamy z masą kakaową, natomiast drugą z masą waniliową. Foremkę o wymiarach 16 x 16 x 7 cm wykładamy papierem do pieczenia. Najpierw wykładamy ciasto kakaowe, a potem część waniliową. Całość wygładzamy szpatułką.
Na koniec ciasto dekorujemy czekoladowymi płatkami. Formę z ciastem należy położyć na blasze do pieczenia uzupełnionej wrzącą wodą do wysokości 1 cm.
Comments are closed.