20 minut i masz przysmak lepszy od chleba – Czosnkowa przekąska, którą uwielbiamy.
Szukasz alternatywy dla czosnkowych bułeczek i bagietek? Zaserwuj gościom czosnkową przekąskę, której przygotowanie zajmie Ci tylko 20 minut!
Potrzebne składniki:
Ciasto:
- 300 mg mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 200 ml letniej wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
- łyżka smalcu
- łyżka soli
- łyżka cukru
Dodatki:
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki wody
- opcjonalne: ser, zioła, nasiona
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania rozczynu drożdżowego. Wymieszaj dokładnie drożdże i cukier w przygotowanej letniej wodzie. Bez konieczności czekania aż drożdże zaczną „pracować”, dodaj do nich przesianą mąkę pszenną, olej, smalec i sól. Z przygotowanej masy wyrób gładkie i nieprzywierające ciasto.
Następnie przełóż je do miski, posyp z góry odrobiną mąki i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia – powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Gotowe ciasto rozwałkuj na płasko, aby uzyskać duży placek o grubości 1,5-2 cm. W szklance rozmieszaj roztarty czosnek z olejem i wodą, a uzyskaną mieszaniną posmaruj przygotowane ciasto.
Dodatkowo, w zależności od upodobań, możesz je obsypać startym serem, ziołami, nasionami lub innymi dodatkami. Przygotowany w ten sposób placek piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku do momentu kiedy się zarumieni (30-35 minut).
Comments are closed.