Skorzystaj z poniższego przepisu. Dzięki niemu odkryjesz klopsiki na nowo. Pulpeciki pokochają małe niejadki oraz miłośnicy mięsa.
Do stworzenia klopsów potrzebne nam będą:
- 500g mięsa mielonego (według uznania – w moim przypadku mięso wołowo – wieprzowe)
- 500g ryżu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
- szczypta czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- pół łyżeczki majeranku
Do sosu potrzebne nam będą:
- 300g koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 100ml mleka
- 5 goździków
- szczypta soli
- szczypta cukru
Jak przygotować klopsiki w sosie pomidorowym?
Na początku weźmiemy się za zrobienie samych kulek mięsnych. Gotujemy ryż, i odstawiamy go do ostudzenia. W między czasie do garnka wlewamy dwa litry wody, do której dodajemy posiekaną cebulkę, goździki i trochę soli. Do miski wrzucamy mięso mielone ( ja używam mięsa wołowo-wieprzowego ), jajka, ryż i mąkę pszenną.
Doprawiamy mięso według uznania – w moim przypadku solą, pieprzem, oraz majerankiem. Dokładnie mieszamy masę dłonią lub łyżką, by uzyskać jednolitą konsystencję, a z powstałej nam mieszanki formujemy małe kulki. Żeby mięso nie kleiło się nam do rąk, warto je wcześniej płukać w letniej wodzie.
Gdy woda zacznie się gotować, wrzucamy klopsiki do garnka. Gotujemy je przez około 20-25 minut, pilnując, by w między czasie się nie rozpadły – uważamy na siłę gotowania wody, i delikatnie mieszamy co jakiś czas nasze klopsy. Po wyznaczonym czasie wyciągamy kulki z wody, by zająć się sosem.
Musimy go zagęścić i doprawić, więc powoli dodajemy do niego mąki, mleka, przypraw, no i oczywiście koncentratu pomidorowego :). Zostawiamy do zagotowania. Gęstość i smak dopasowujemy wedle uznania. Klopsiki podajemy z młodymi ziemniaczkami, domowymi kluskami lub puree ziemniaczanym, najlepiej posypane świeżym koperkiem.
Comments are closed.