Poniżej przedstawię Ci kilka pomysłów na to, do czego może być wykorzystana cebula.
Większości z nas cebula kojarzy się z nieprzyjemnym zapachem oraz z tym, że wywołuje łzy w oczach podczas jej krojenia. Ale cebula ma również szereg właściwości zdrowotnych.
Z pewnością nie raz w swoim menu miałeś zawarte soki warzywne lub owocowe, ale czy kiedyś zawierały one w swoim składzie cebulę? Nie da się ukryj, że w przypadku takich soków cebula nigdy nie jest naszym pierwszym wyborem. Mimo że spożywanie cebuli może przyczyniać się do łzawienia oczu czy nieświeżego oddechu, to jednak warzywo to ma wiele zalet i przynosi wiele korzyści dla naszego zdrowia.
Przede wszystkim jest bogatym źródłem „allicyny”, witamin C, B, A i E, flawonoidów i antyoksydantów. Sok z cebuli pobudza metabolizm, może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu oraz poprawić krążenie krwi i zredukować ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Comments are closed.