Sałatka colesław jest smaczna, bogata w wartości odżywcze, a do tego niskokaloryczna- idealna dla osób na diecie – Przepis od dietetyka.
Sałatka warzywna może być dobrym dodatkiem do obiadu i nie musi być ani trochę tucząca. Wystarczy wybrać odpowiednie składniki, a uzyskamy pyszne i zdrowe połączenie, które świetnie pasuje do ziemniaków czy kurczaka gotowanego.
Sałatka smakuje wyśmienicie i nadaje się właśnie dla osób na diecie. Idealnie nada się także na grilla latem. Takie bogactwo witamin przyda się przy pysznej, pieczonej kiełbasce, pobudzi metabolizm i pomoże w spalaniu tłuszczu. Powinniście spróbować!
Składniki:
- 500 g kapusty białej
- 2 jabłka
- 2 marchewki
- 200 g selera
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz, przyprawy
Wykonanie:
Kapustę umyj, osusz, po czym zetrzyj na tarce lub pokrój drobno.
Marchew, jabłka i seler umyj i obierz. Marchew zetrzyj na drobnych oczkach, a seler i jabłko na dużych. Składniki mieszamy w misce.
Dodajemy jogurt, zmiażdżony czosnek (możesz też zetrzeć go na drobnych oczkach tarki lub drobno pokroić), oliwę i przyprawy. Mieszamy. Sałatkę odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę (a nawet na noc). Dzięki temu sałatka się „przegryzie” i będzie smaczniejsza.
Comments are closed.