Dzięki poniższemu przepisowi w ciągu jednej nocy można przygotować naprawdę świetne ogórki.
Bardzo smaczna przekąska z ogórków małosolnych. Łatwa w przygotowaniu, pożywna i zdrowa. Idealna na lato.
Warto korzystać w lecie ze świeżych warzyw, a ogórki mają niezwykle dobrą cechę wyróżniającą je na tle innych warzyw: bardzo dobrze przyjmują aromaty ziół i wchłaniają sól, przez co w krótkim czasie można uzyskać ciekawe smaki np. pikantne, słodkie czy kwaśne.
Składniki:
- 1,7 kg ogórków
- 50 g kopru
- 5-7 ząbków czosnku
- 3 łyżki soli
Przygotowanie:
Ogórki należy umyć i zalać wodą i odstawić na godzinę, później trzeba odciąć końcówki, dzięki czemu ogórki lepiej przyjmą smaki. Następnie obierz czosnek i połóż go na dnie słoika. Dodaj koper. Opcjonalnie można dodać chrzan i liście porzeczki, aby uzyskać mocniejszy smak.
Kolejnym etapem jest ułożenie ogórków ciasno do słoika, a na wierzch ułożyć koper i posolić. W międzyczasie zagotuj wodę i zalej ogórki.
Tak przygotowane słoiki z ogórkami zakręć pokrywkami i lekko przekręć aby sól w słoikach równomiernie się rozprowadziła. Kiedy woda w słoiku wystygnie, włóż słój na noc do lodówki.
Spożywać tą przekąskę można już następnego dnia.
Comments are closed.