Sos bez mięsa z pastą pomidorową – pyszny, aromatyczny i niezwykle uniwersalny. Oto przepis.

Sos bezmięsny zapewne każdemu kojarzy się ze szkolną stołówką z lat młodzieńczych. W tamtych czasach nikt nie narzekał na jedzenie w stołówce, choćby co tydzień podawali to samo.

Było po prostu pozbawione sztuczności i opierało się na świeżych, naturalnych i prostych składnikach. Produkty, z których przygotowywano posiłki były dalekie od dzisiejszych marketowych artykułów spożywczych. Sos bez mięsa często królował na szkolnych stołówkach i smakował wyśmienicie.

Dziś, wracając wspomnieniami do tamtych młodzieńczych lat, wypróbowałam ten przepis na pyszny sos i z przyjemnością podzielę się tym przepisem z Tobą. Zapewne te produkty masz u siebie w domu i w kilka minut możesz przygotować bezmięsny sos, który świetnie będzie się nadawał do wszelkich warzyw serwowanych na drugie danie, pulpetów i kotlecików.

Składniki:

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 500 ml wody
  • 1 – 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

W rondelku rozpuść masło na niewielkim ogniu. Jeśli chcesz możesz dodać odrobinę warzyw do powstałego kremu. Przelej masło na patelnię i dodaj mąkę. Zrumień ją na złoty kolor, następnie dodaj i rozpuść w maśle koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj.

Pół litra wody wlewaj na patelnię małym strumieniem, ciągle mieszając, do połączenia się wszystkich składników. Przypraw solą i pieprzem. Sos wyśmienicie smakuje z ziołami i przyprawami. Możesz dodać suszonej papryki czerwonej i czosnek.

Bezmięsny sos świetnie komponuje się i smakuje także z oregano, suszonym koperkiem lub pietruszką. Przypraw dowolnie, według swoich upodobań. Dodaj także odrobinę cukru dla harmonii smaków. Przyprawy połącz z sosem, dokładnie mieszając. Na końcu dodaj kwaśną śmietanę.

W taki sposób powstał pachnący pomidorami i przyprawami oraz aksamitnej konsystencji sos bez mięsa. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!