Sos bez mięsa z pastą pomidorową – pyszny, aromatyczny i niezwykle uniwersalny. Oto przepis.
Sos bezmięsny zapewne każdemu kojarzy się ze szkolną stołówką z lat młodzieńczych. W tamtych czasach nikt nie narzekał na jedzenie w stołówce, choćby co tydzień podawali to samo.
Było po prostu pozbawione sztuczności i opierało się na świeżych, naturalnych i prostych składnikach. Produkty, z których przygotowywano posiłki były dalekie od dzisiejszych marketowych artykułów spożywczych. Sos bez mięsa często królował na szkolnych stołówkach i smakował wyśmienicie.
Dziś, wracając wspomnieniami do tamtych młodzieńczych lat, wypróbowałam ten przepis na pyszny sos i z przyjemnością podzielę się tym przepisem z Tobą. Zapewne te produkty masz u siebie w domu i w kilka minut możesz przygotować bezmięsny sos, który świetnie będzie się nadawał do wszelkich warzyw serwowanych na drugie danie, pulpetów i kotlecików.
Składniki:
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 500 ml wody
- 1 – 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz czarny mielony
- szczypta cukru
Przygotowanie:
W rondelku rozpuść masło na niewielkim ogniu. Jeśli chcesz możesz dodać odrobinę warzyw do powstałego kremu. Przelej masło na patelnię i dodaj mąkę. Zrumień ją na złoty kolor, następnie dodaj i rozpuść w maśle koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj.
Pół litra wody wlewaj na patelnię małym strumieniem, ciągle mieszając, do połączenia się wszystkich składników. Przypraw solą i pieprzem. Sos wyśmienicie smakuje z ziołami i przyprawami. Możesz dodać suszonej papryki czerwonej i czosnek.
Bezmięsny sos świetnie komponuje się i smakuje także z oregano, suszonym koperkiem lub pietruszką. Przypraw dowolnie, według swoich upodobań. Dodaj także odrobinę cukru dla harmonii smaków. Przyprawy połącz z sosem, dokładnie mieszając. Na końcu dodaj kwaśną śmietanę.
Comments are closed.