Wystarczy szklanka jogurtu, ser i 20 minut w piekarniku, żeby przygotować przepyszne bułeczki. Przepis.
Jedyne, czego potrzebujesz, aby wykonać bułeczki pyszniejsze od tych ze sklepu to ser i szklanka jogurtu. Ta propozycja idealnie nada się na śniadanie i uzależnia już od pierwszego zjedzenia.
Składniki:
- 1 białko jaja
- 25 g masła
- 60 g wody
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120g jogurtu
- serek kanapkowy + ulubione zioła
- łyżeczka oleju do posmarowania wypieków
- 1 żółtko jaja
- 1 łyżeczka soli + 1 łyżeczka soku z cytryny + 1 łyżeczka cukru
- 50 ml oleju słonecznikowego
- sezam do posypania
Sposób przygotowania:
Wodę, białko jaja, jogurt, olej, sok z cytryny, sól i cukier dokładnie wymieszać trzepaczką w misce. Następnie dodać uprzednio przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Na koniec do masy dodać masło i mieszać aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji ciasta, po czym włożyć je do miski i nakryć bawełnianą ściereczką na dziesięć minut. W czasie, gdy ciasto będzie odpoczywać warto przygotować nadzienie do bułeczek.
W tym celu należy posiekać zioła i wymieszać z serkiem topionym. Wypoczęte ciasto uformować w długi wałek i podzielić na równe części, po czym każdą z nich uformować na kształt kuli.
W następnym kroku każdą kulę rozpłaszczyć tak, aby przyjęła kształt okręgu, wykonać jedno nacięcie do połowy, wyłożyć farsz i zawijać ciasto w stronę wykonanego uprzednio nacięcia.
Na koniec wszystkie bułeczki ułożyć na blasze wraz z papierem do pieczenia, a ich wierzch nasmarować olejem i żółtkiem oraz posypać ziarnami sezamu.
Piec przez dwadzieścia minut w temperaturze 180 stopni.
Comments are closed.