2 sposoby na sałatkę z kapustką, której przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu, a na pewno Ci posmakuje.
Sałatki sprawdzą się kiedy dopadnie Cię wilczy głód i szybko będziesz musiał przygotować jedzenie.
Są wspaniałym dodatkiem do obiadów, ale mogą być także samodzielnym posiłkiem. Jeżeli lubisz sałatki z kapusty to zapraszamy do wypróbowania poniższych przepisów.
Sałatka z dodatkiem jabłka i kukurydzy
Składniki:
- 400g kapusty
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 100g jabłka
- 10ml soku z cytryny
- 1 zielony ogórek
- 4 łyżki jogurtu (ewentualnie można dodać śmietanę)
- Sól
- Koperek
- Przyprawy wedle uznania
Wykonanie:
Kapustę, jabłko, ogórka oraz cytrynę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Kukurydzę odsącz z zalewy. Kapustę poszatkuj i wrzuć do miski. Jabłko obierz i pokrój w kosteczkę, skrop cytryną, aby nie zmieniły koloru. Ogórek obierz i także pokrój w kosteczkę.
Wrzuć wszystko do miski z kapustą, dodaj odsączoną kukurydzę i pokrojony koperek. Dodaj jogurt/śmietanę, dopraw solą i pieprzem, ewentualnie możesz dodać inne ulubione przyprawy. Dokładnie wymieszaj, sałatka gotowa. Smacznego!
Sałatka z dodatkiem jajka i kolendry
Składniki:
- 400g kapusty
- 4 jajka
- 2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki śmietany/ jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Kolendra
- Koperek
- Przyprawy do smaku
Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo. Kapustę, koperek i kolendrę umyj i osusz. Kapustę poszatkuj, koperek i kolendrę pokrój. Wszystko wrzuć do jednej miski. Ugotowane i ostudzone jajka obierz ze skorupek, oddziel białko od żółtek. Białka pokrój w drobną kosteczkę, a żółtka rozgnieć widelcem.
Białka wrzuć do miski z kapustą. Żółtka wrzuć do małej miseczki dodaj do nich jogurt naturalny lub śmietanę, musztardę, oliwę z oliwek i dopraw solą, pieprzem. Powstały sos wymieszaj i przełóż go do miski z kapustą. Wszystko dokładnie wymieszaj. Sałatka jest gotowa do zjedzenia.
Comments are closed.