Naleśniki z mięsem z tego przepisu wychodzą obłędnie. Od teraz tylko tak je robię
Naleśniki – jemy je na słodko z serem i dżemem. Równie wyśmienitym rozwiązaniem są jednak naleśniki z… mięsem!
To pyszne danie obiadowe gości w moim domu od dawna i nie przestaje cieszyć się popularnością. Ich niepowtarzalny smak wywołuje uśmiech na twarzy wszystkich domowników. Naleśniki z mięsem mogą być sytym daniem obiadowym, ale również kolacją lub drugim śniadaniem do pracy i szkoły.
Naleśniki z mięsem – składniki
Do przygotowania naleśników z mięsem niezbędne nam będzie:
- 750 ml mleka
- 200 g wieprzowiny
- 500 g piersi z kurczaka
- 7 szt. jajek
- 260 g mąki pszennej
- 1 szt. cebuli
- 2 łyżki cukru
- olej słonecznikowy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Do głębokiej miski wbij 4 jajka, dodaj cukier i trochę soli. Następnie wlej 600 ml mleka, 3 łyżki oleju słonecznikowego i wsyp mąkę (260g). Całość dokładnie wymieszaj przy użyciu miksera.
Z powstałego ciasta usmaż naleśniki.
Wieprzowinę i pierś z kurczaka pokrój na kawałki, a następnie przepuść razem z cebulą przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaj do tego 100 ml mleka i przypraw według uznania. Całość dobrze wymieszaj.
Usmażone naleśniki przekrój na pół. Ułóż na każdy półkolu warstwę farszu i złóż w trójkąt. Ubij widelcem 3 jajka i 50 ml mleka z dodatkiem niewielkiej ilości soli.
Naleśniki zamocz w tak powstałym cieście i umieść na rozgrzanej patelni z olejem słonecznikowym. Smaż przez kilka minut do momentu, gdy mięso będzie całkowicie usmażone
Comments are closed.