Cappuccino bez pieczenia – przygotujesz w 15 min. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.

Deser cappuccino to świetna propozycja na słodki dodatek do kawy lub herbaty. Wykonanie go jest dziecinnie proste i nie wymaga pieczenia.

Pyszny kawowo-mleczny smak i puszysta konsystencja to to, co pokochają Twoi goście.

Składniki:

  • 2 opakowania biszkoptów
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 1 szklanka espresso
  • 2 serki homogenizowane (waniliowe)
  • 1 szklanka cukru
  • 125 ml gorącej wody
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 jajo
  • 4 żółtka
  • 200 g masła

Sposób przygotowania:

Zaparz szklankę espresso i zostaw ją do ostygnięcia. Biszkopty w miseczce i zalej przestudzonym espresso, dobrze namocz, tak aby ciastka wchłonęły większość kawy. Następnie połowę z nich wyłóż równo na dnie formy. Masło zetrzyj na tarce.

Następnie ubij na parze cztery żółtka wraz z cukrem i całym jajkiem. Do masła dodaj ubite żółtka. Do powstałej masy dodawaj mleko na zmianę mleko w proszku i serki homogenizowane. Całość delikatnie mieszaj. Żelatynę rozpuść we wrzątku i również dodaj ją do powstałej masy.

Gotową masę wyłóż równomiernie na biszkopty. Następnie na masę wyłóż pozostałą połowę namoczonych biszkoptów. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!