Jak upiec chrupiącego kurczaka. Zdradzam sprawdzony sposób. Tak dobrego nie jadłaś
Pieczony w całości kurczak pięknie prezentuje się na okolicznościowym stole. Jak go jednak przyrządzić, by nie tylko dobrze wyglądał, ale i świetnie smakował?
Oto trzy niezawodne sposoby na to, jak przyprawić kurczaka i zachwycić nim wszystkich zgromadzonych przy stole gości! Najlepsze przyprawy do pieczonego kurczaka
Zioła, wino i mandarynki
To sposób na kurczaka w prawdziwie śródziemnomorskim stylu. Aromaty wina, miodu, ziół i słodkich mandarynek mieszają się tutaj, by stworzyć danie wręcz idealne.
Do wnętrza kurczaka włóż kilka ząbków czosnku, przekrojone na połówki mandarynki oraz gałązki świeżego rozmarynu. Wymieszaj w miseczce sok z mandarynek z oliwą z oliwek, odrobina białego wina i płynnym miodem.
Taką marynatą obficie polej mięso włożone uprzednio do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni.
Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 170 stopni, kurczaka przykryj folią lub papierem do pieczenia, by zbytnio się nie przypalił i piecz przez kolejne 40 minut. Jeśli skórka nie jest wystarczająco przyrumieniona, ściągnij folie przed końcem pieczenia.
Comments are closed.